Autó karc eltávolítás otthon

2021. szeptember 10.
Autó karc eltávolítás otthon Autó karc eltávolítás otthon

Az autó a legtöbb család életében mindennapi használati eszköz, ami segít eljutni A-ból B-be. Mivel nagy értéket képvisel, értelemszerű, hogy a tulajdonosok igyekeznek védeni a külső hatásoktól, károktól, van azonban, hogy ez nem sikerül. Egy kósza faág, egy rossz helyen álló korlát, egy óvatlan biciklis és máris karcok, úgynevezett „használati nyomok” jelenhetnek meg a makulátlan felületen. Nézzük, melyek az autó karc eltávolítás leghatékonyabb módszerei.

Sokaknak ismerős lehet a bájos reklám, amikor a kisfiú biciklizés közben véletlenül meghúzza az autó oldalát, amit aztán azzal a kenőccsel próbál orvosolni, amit maga is használ sérülés esetén. Bár ilyen egyszerű lenne! A helyzet azonban az, hogy az autó karc eltávolítás ennél azért valamivel komplikáltabb.  

Házilag vagy szakemberrel

A karcolások az autó karosszériáján igen bosszantóak, belerondítanak az összképbe, valójában azonban funkcionális jelentőségük nincs. Ennek ellenére a legtöbben szeretnének megszabadulni ezektől a jelektől, hiszen napról napra emlékeztetnek a vétett parkolási hibákra, és különben is, miért nézegetné bárki éveken keresztül, ha könnyedén újjá varázsolhatja a felületet.

A karcok kijavításának két módja van: történhet szakember segítségével és különféle ügyes eszközök, anyagok használatával házilag is. Alapvetően elmondható, hogy a mélyebb karcok esetén érdemes felkeresni egy szakembert, különösen akkor, ha az már „fontos szerveket” is érint és a használatot is befolyásolja.

Ha kisebb a baj, akkor is igénybe lehet venni a szakik segítségét, ez azonban igen költséges, különösen annak fényében, hogy esztétikai hibáról van szó. Jellemzően van elég szervizelendő egy autón, amire vagyonokat lehet költeni, miért ne ússzuk meg a jelentős kiadást, ha erre van mód. 

auto-karc-eltavolitas-otthon

Autó karc eltávolítás otthon

Számos lehetőség áll azok előtt, akik szeretnék maguk intézni az kisebb karcolások eltüntetését. Ezek közül három verziót mutatunk be:

A polírozógép

A polírgépek igen hatásosak tudnak lenni, hatékonyan lehet velük szép eredményeket elérni, nem árt azonban, ha a használója gyakorlott és tisztában van az alapszabályokkal. A polírozókorongot egy gépbe, akár flexbe, vagy fúrógépbe fogatva lehet megkezdeni a munkát, a profibb készülékek lehetőséget kínálnak arra is, hogy a használó két kézzel irányítsa a polírozót, így sokkal egyenletesebb eredmény érhető el. Ez a módszer alkalmas a nagyobb karcok eltávolítására is!

A 3M™ polírozógép a 3M™ Perfect-It™ rendszer részeként magas minőségű polírozáshoz használható. Segítségével az autó visszanyerheti eredeti fényét!

A karceltávolító toll

Ha a polírozógép a profik eszköze, akkor a másik végletet az úgynevezett karceltávolító toll képviseli. A toll elnevezés nem megtévesztő, lényegében úgy működik, mint egy filctoll, egyszerűen végig kell húzni a karcoláson és kész is. Vagy nem! A karceltávolító tollról ugyanis azt kell tudni, hogy a hajszálvékony sérülések esetén bevethető, jó fedést biztosít, az ennél mélyebb karcokba azonban beletörik a nemlétező bicskája. 

A polírozópaszta

Középutas megoldás az igen kedvelt polírozópaszta, ami a csiszolást végző apró szemcsékből és az eloszlatást segítő felvivőanyagból áll. A sérüléstől és a felülettől függ, hogy milyen polírozóvegyületet érdemes használni! A „sárga kupakos” néven ismertté vált 3M™ Perfect-It™ Extra Finom Plusz polírpaszta például a modern, karcálló festékek esetén nyújt gyors megoldást, míg a 3M™ Finesse-It™ nemcsak karcolások, hanem kopások, pattogzások kezelésére is alkalmazható, sőt, a segít a hologrammentes felületek létrehozásában is. A pasztákhoz érdemes olyan polírozópárnát használni, ami finom pórusú és elősegíti a karc mielőbbi eltűnését a gyári és az utángyártott festékeknél is.

A polírpaszta használata összességében nem ördöngösség, viszont igen látványos eredményeket lehet elérni vele. Mindössze annyit kell tenni, hogy a tiszta felületet a pasztával bedörzsöljük, szükség szerint akár többször is megismételve a folyamatot. A hibák javítását érdemes a kisebb sérülésekkel kezdeni, ennek megfelelően kell megválasztani a pasztát is, a mélyebbekhez durvább szemcséjűt használni. Ami fontos, hogy a polírozás során mindenképp használj védőszemüveget! Ezek fajtáiról egy korábbi cikkünkben olvashatsz. 

1+1 tipp

Lényeges, hogy soha ne állj neki javítani olyan autót, ami hosszú ideje a tűző napon áll! A felforrósodott karosszéria életre szóló „meglepetéseket” tud okozni. Azért, hogy ezeket elkerüld, állj inkább árnyékba vagy ami még jobb, a garázsba a munkálatok megkezdése előtt.

Akár a gépi, akár a kézi polírozást választod, az első feladat minden esetben a kezelendő felület megtisztítása legyen. Egy alapos mosás mindenképpen szükséges, ezt érdemes fokozni és a festékbe beült szennyeződéseket is eltávolítani például tisztítógyurma segítségével.

Az autó karc eltávolítás házilag is lehetséges! Ehhez nem kell más, mint beszerezni a jó minőségű eszközöket, anyagokat, ha pedig gépet is használsz akkor némi gyakorlással felkészülni az éles bevetésre. A költséghatékony módszerek némi kockázatot hordoznak magukban, ezek azonban a megfelelő körültekintés mellett minimalizálhatók.

A karcok eltávolítása és a polírozás után nincs más hátra, mint a waxolás! A fényezésre simuló viaszos védőréteget vékonyan kell felvinni, a „felesleget” pedig letakarítani. Így nemcsak makulátlan lesz a felület, hanem a wax a szennyeződések ellen is védelmet biztosít.

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki