Ablakfólia hideg ellen – Ha kell egy kis rásegítés

2021. szeptember 23.
Ablakfólia hideg ellen – Ha kell egy kis rásegítés Ablakfólia hideg ellen – Ha kell egy kis rásegítés

Lassan beköszönt az igazi borongós ősz, ami egyet jelent a fűtési szezon kezdetével. A folyamatosan csökkenő hőmérséklet, a napsütéses órák számának mélyrepülése nemcsak a szervezetünket teszi próbára, hanem a pénztárcánkat is. Az ember ilyenkor azon van, hogy a lehető legtöbb eszközzel védekezzen a hideg ellen: előkerülnek a vastag kabátok és bizony a kazán is elindul, ami a hideg hónapokban az otthon melegét biztosítja. Van azonban, amikor nem árt egy kis rásegítés, hogy a fűtésszámla ne az eget súrolja. Az ablakfólia hideg ellen jó megoldás lehet.

A fűtésszámla az őszi-téli időszakban a családok rezsiköltségének jelentős részét teszi ki. A nem megfelelő szigetelésnek köszönhetően könnyedén elillanhat az értékes energia és az ember azon kaphatja magát, hogy hiába fizet ki komoly tízezreket, a várt hatás elmarad, az otthon meleg pedig csak álomkép.

Egy családi ház komplett szigetelése igen komoly költséggel jár, ráadásul vannak bizonyos esetek, például a lakások, ahol a kivitelezése nem is olyan egyszerű, mivel a társasháztól is függ. Ha nem tudod feltörni a malacperselyt és előkapni pár millió forintot, vagy éppen egy lakásban élsz, akkor sem kell lemondanod a kellemes hőmérsékletről, vannak ugyanis praktikák, amelyek segíthetnek a szigetelési problémák kiküszöbölésében. Az ablakok szigetelése számos módon megoldható, ezek egyike a hőszigetelő ablakfólia.

 ablakfolia-hideg-ellen

 

Ablakfólia hideg ellen

Energetikai szempontból a nyílászárók kritikus pontnak számítanak. Az emberek általában szeretik a nagy, egységes üvegfelületeket, melyek láttatják a környezet szépségeit, abba azonban nem gondolnak bele, hogy mennyi energiaveszteség halmozható fel ezzel az „úri huncutsággal”. A hőszigetelő ablakfóliákat pontosan azért fejlesztették ki, hogy gátat vessenek a fűtési energia elpazarlásának.

Az ablakfólia egy új réteget képez az üvegen, amivel képes szigetelni a felületet, ha nem is száz százalékosan, de javítja annak hőátbocsátást. A hőátbocsátási tényező, vagyis az „U” érték megmutatja, hogy mennyi energia szökik meg az adott felületen egységnyi idő alatt. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb a hőátbocsátási tényező, vagyis annál kevesebb meleg megy kárba.

A hővédő fólia olyan anyagból készült, ami lehetővé teszi a hő visszaverését és eloszlatását. Fontos, hogy a fólia ugyan egy plusz réteg, az üveg átláthatósága azonban nem csökken, tehát megfelelő mennyiség fény továbbra is jut a helyiségbe.

Kültérre, beltérre

Minden ablaknak két felülete van, így hát az ablakfóliákat is kültéri és beltéri kivitelben gyártják. A két változat alapvetően igen hasonló, a kültérinek azonban az időjárás viszontagságait is bírnia kell.

3M™ Prestige 70 Kültéri Hő- és fényvédő épületüveg-fólia egy nanotechnológián alapuló többrétegű, fém-mentes fólia, ami annak ellenére, hogy jó hővisszaverő tulajdonságokkal bír, a fényáteresztése meglehetősen magas, így nem kell attól tartani, hogy felhelyezését követően sötétbe borul az egész helyiség.

Beltéri változata a 3M™ Silver fólia család, amiket az ablak belső felületére kell felragasztani. A helyiséget védi a kíváncsi tekintetektől, a fényt azonban kiválóan átengedi.  

Ablakfólia a meleg ellen

A szigetelést adó ablakfólia nemcsak a téli időszakban áldás, hanem a nyári nagy melegben is, így két legyet üthetünk egy csapásra. Szigetelő hatása révén a napsugárzás hőjének 45-86%-át nem hagyja bejutni a lakásba, így járul hozzá a kellemes belső klímához. Olvass róla bővebben egy korábbi cikkünkben!

Előnyök minden mennyiségben

Az ablakfóliák felhelyezése igen egyszerű, mindössze az ablakfelületet kell alaposan megtisztítani, és már fel is lehet tenni a fóliát. Arra érdemes ügyelni, hogy a külső hőmérséklet ne legyen 5 Celsius-fok alatt, így szerencsés a munkálatokat az őszi-tavaszi-nyári időszakokra ütemezni. A folyamat akár szakember nélkül is elvégezhető a saroktól indulva fentről lefelé. Szerencsére, ha hiba csúszik a rendszerbe és egy-két egyenetlenség mutatkozik meg a felragasztást követően, egyszerűen hajszárítóval ezeket ki lehet ni.

A fóliák ára roppant kedvező, pláne a teljes nyílászáró cseréhez képet. Segítségükkel a kiáramló hő akár 93%-a is benntartható, ami óriási hatással van a fűtésszámlára. Arról nem is beszélve, hogy nem jár hulladékképződéssel, nem úgy, mint az ablakcsere.

Használatával a kondenzvíz-képződés minimalizálható, ami különösen fontos abból a szempontból, hogy megakadályozható a párásodás, így a penészedés is. Az őszi-téli időszak kedvez a penészgombák kialakulásának és elszaporodásának, ami visszavezethető a lecsapódó párára, ami pedig a rosszul szigetelt falakra és nyílászárókra.

Az ablakszigetelő fólia igen hatékony megoldás lehet azok számára, akik szeretnék letenni a voksukat az energiatakarékos fűtés mellett, nem mellesleg pedig ezzel is hozzájárulni a környezet megóvásához. Az elérhető árnak és a könnyű kivitelezésnek köszönhetően bármilyen típusú épület esetén alkalmazható, ebben rejlik népszerűségének titka.

A hideg időszak közeledtével a fűtés kérdése egyre égetőbbé válik, nem árt időben gondolkodni és meglépni a hővédő ablakfólia beszerzését és felhelyezését, ezáltal ugyanis csökkenthetők a fűtés költségei. Ezt követően már biztonsággal várhatod a tél beköszöntét.

Még több cikk a témában

Hővédő fólia ablakra

Hővédő fólia ablakra

Univerzális ipari megoldások
3M: HMMM, miért 3 az M?

3M: HMMM, miért 3 az M?

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki