Védősisak: Fejben ott van

2021. november 17.
Védősisak: Fejben ott van Védősisak: Fejben ott van

A fej védelme kiemelten fontos a különféle munkák során. Magánszemélyként mindenkinek a saját felelőssége, hogy biciklizés, síelés, vagy egyéb tevékenység közben miként védi testének épségét. A cégek esetén azonban ez nemcsak lehetőség, hanem kötelesség, kereteit pedig a munkavédelmi szabályzat írja elő. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, hogy mit tud egy igazán jó védősisak és milyen fajtái léteznek ennek a munkavédelmi eszköznek.

A munkavédelem minden területen más formában jut érvényre. Míg irodai környezetben olyan tényezők játsszák a legfontosabb szerepet e tekintetben, mint a rendszeres mozgás és levegőzés, a helyes testtartás, addig vannak olyan munkakörök, ahol a test fizikai védelme sokkal nagyobb hangsúlyt kap.

A munkavédelmi ruházat összetettsége és a ruhadarabok száma attól függ, hogy pontosan milyen munkakörről van szó, milyen veszélyek leselkednek a dolgozóra. A test egyik legsérülékenyebb része a fej, nem csoda hát, hogy a védősisak egy alap munkavédelmi felszerelés.

Védősisak

Minden sisak védősisak?

Munkakörnyezetben azt mondhatjuk, hogy nem. A munkáltató ugyanis csak akkor mondhatja el, hogy gondoskodott a dolgozók testi épségének megőrzéséről, ha az előírás és a szabvány figyelembevételével, megfelelő, minősített sisakot biztosít a munkatársak számára.

A védősisak feladata, hogy védje a fejet a külső fizikai hatásoktól. Ezt a feladatát azonban csak akkor tudja ellátni, ha makulátlan állapotban van, ezért érdemes bizonyos rendszerességgel ellenőrizni a sisak felületén képződött sérüléseket, repedéseket. Ha bármilyen hiba tapasztalható, akkor a sisakot cserélni kell, a sérült darab ugyanis nem biztos, hogy képes a védelem megfelelő szintjét nyújtani. Minden sisaknak van egy érvényességi ideje, ez akár több év is lehet. A kihordási idő leteltét követően a cserét mindenképp meg kell lépni.

A védősisakok mellett érdemes említést tenni a fejvédők egy másik típusáról is, amit leginkább a kevésbé veszélyes munkaterületeken alkalmaznak. Ezek a fejvédő baseballsapkák, amik kivédik a kis erejű ütéseket, stílusosak és sokkal kényelmesebbek.

Védősisakok csoportosítása

A védősisakokat többféle különböző jellemző, tulajdonság szerint lehet csoportosítani. Vegyük sorra a legfontosabbakat!

Milyen veszély ellen véd?

Az egyik alapvető csoportosítás, hogy milyen külső hatás ellen kell védenie a fejfedőnek. Nem mindegy, hogy elektromosság, erőhatás, égés, vagy extrém hideg ellen kell helytállnia a védőfelszerelésnek. Ezek a rizikófaktorok más-más ellenállóképességet követelnek meg.

Ezeken a fő kategóriákon belül természetesen számos specializáció létezik, vannak például olyan védősisakok, amiket kifejezetten erdészeti célokra használnak.

Milyen szabvány?

Két kategóriájú sisak létezik a szabványok alapján, vannak az ipari védősisakok, amelyeket olyan területeken kötelező használni, ahol a lezuhanó tárgyak és az oldalirányú behatások okozhatnak sérülést. Ezeken az ipari darabokon kötelező feltüntetni a gyártás időpontját, a sisak típusát, a gyártót, a méretet, az anyag rövidítését és a biztonságtechnikai jelölést.

A másik szabvány a beütődés elleni védősisakok, amiket akkor alkalmaznak leginkább, ha a munkavégzés szűk helyen folyik, például csővezetékeknél, járműszerelésnél. Ezek felépítése az előzőekhez képest egyszerűbb, könnyebbek és nem védenek a leeső tárgyak ellen.

Milyen a sisakhéj?

Vannak az úgynevezett hőre lágyuló és a hőre keményedő sisakhéjak. A hőre lágyulók az UV-sugárzásra sokkal érzékenyebbek, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy az anyaguk hamarabb megadja magát a napfény hatására. Ezeket a sisakokat jellemzően maximum 4 évig lehet használni.

A másik kategóriába a hőre keményedő sisakok tartoznak, amelyek sokkal jobban tűrik a napfényt, az UV sugár próbáját és kevésbé ridegek. Ilyen például az üvegszál erősítésű poliészter sisakhéj, a fanol-textil sisakhéj és a szál-polianilin acetát sisakhéj.

 A védősisak színei

Színek jelentősége

Azt gondolhatnánk, hogy csupán a design áll amögött, hogy a védősisak színe bizonyos esetekben eltérő. A valóságban azonban a különböző színek más-más munkaterületeket jelölnek. Ennek segítségével már ránézésre meg lehet mondani, hogy az adott dolgozó mely szakterület képviselője. Nézzük, mit jelöl a védősisak színe:

  • Zöld: gépészek,
  • Sárga: magasépítők,
  • Piros: ellenőrök,
  • Kék: nagyfeszültség közelében dolgozók,
  • Fehér/Szürke: látogatók.

Kinek kötelező a védősisak és hogyan kell viselni?

Alapvetően elmondható, hogy a munkaterületeken, építkezéseken a sisak használata mindenki számára kötelező, még a látogatóknak is. Olyannyira érdemes ezt a szabályt betartani, hogy mulasztás esetén komoly büntetésekre lehet számítani, még akkor is, ha szerencsés módon nem történik semmiféle baleset.

A védősisak használata tehát, ilyen környezetben nem lehetőség, hanem kötelesség. Sőt, nem elég a sisakot a fejre biggyeszteni, megfelelően be kell állítani és be is kell kapcsolni, hiszen csak így tudja betölteni védőfunkcióját. 

Hogyan lehet ápolni a sisakot?

A sisakot érdemes időnként megtisztítani a szennyeződésektől, fontos azonban, hogy soha ne használjunk erre a célra erős vegyszert, ez ugyanis károsíthatja az anyagát. Előfordulhat, hogy egy sisakot több ember is használ egymás után, itt a megfelelő higiénia érdekében érdemes a belső felületet fertőtleníteni. Minden körülmények között tilos a sisakot felmatricázni, ráfirkálni, ráírni, átfesteni, illetve a felületén szándékosan karcokat ejteni.

A sisakok tárolása egyébként nem túl bonyolult, arra kell ügyelni, hogy lehetőleg ne érje őket erős és közvetlen napfény, ne legyen a helyiség, ahol tárolják, se túlságosan meleg, se extrém módon hideg. Ezzel elkerülhető, hogy az anyag állásában tönkremenjen. 

A sisak kiegészítői

A védősisak önmagában azonban nem minden esetben elegendő a megfelelő védelem eléréséhez. A védőoverall természetesen alap, ezen felül, a sisakot különféle kiegészítőkkel lehet felszerelni a célnak megfelelően. Például izzadtságszalaggal és izzadságbetéttel, melyek az arcon legördülő izzadtságcseppeket fogják fel, különféle látómezőkkel és adatperekkel, amik az arcot védik, szemellenzőkkel, védőszemüveg variációkkal, amik a szemet, vagy éppen fültokkal, ami a halláskárosodás elleni védelem biztosításáról gondoskodik, akárcsak a füldugó.

A védősisak egy veszélyes környezetben dolgozó ember számára nélkülözhetetlen, segítségével ugyanis életveszélyes szituációkat lehet átvészelni. Balesetek bárhol, bármikor történhetnek, így jobb az elővigyázatosság! A megfelelő védőfelszereléssel és karbantartásukkal a sérülések és tragédiák nagyon sok esetben elkerülhetők.

Még több cikk a témában

3M: az ipari termékek szakértője

3M: az ipari termékek szakértője

Univerzális ipari megoldások
A gumiragasztó használata

A gumiragasztó használata

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki